3Dconnexion CadMouse Audi tasarımcılarının hayatını kolaylaştırıyor…

26-04-2024 16:05
3Dconnexion CadMouse Audi tasarımcılarının hayatını kolaylaştırıyor…

CadMouse Audi tasarımcılarının hayatını kolaylaştırıyor…

Audi, sportif arabaları, üst düzey işçilik kalitesi ve ileri seviye tasarımları ile, üst segment otomobil üreticilerinin başında geliyor. Grup, 2020 senesinde, 100’den fazla ülkeye 1.69 milyon araç sattı. Audi’nin tasarım departmanı, bu satış hedefine ulaşabilmek için 400’den fazla kişiyi çalıştırıyor ve geleceğin tasarımlarını ortaya çıkarıyor. Yeni çıkacak bir modelin tasarımı yaklaşık dört yıl sürüyor. Başlangıç aşamasında temel form ve tasarım hatları ortaya çıkartılıyor. Tasarım aşamasına geçildiğinde, tasarımcılar ve satış uzmanları beraber çalışarak, ürünün pazarlamasına yönelik ortak bir dil oluşturdukları gibi aynı zamanda ilk aşamadan gelen tasarım datasını da iyileştiriyorlar. Dijital tasarım aşamasına geçildiğinde; taslak çizimler optimize edilerek “C3” adı verilen süreç uygulanıyor. C3 süreci; CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım), Concept (Kavram) ve Claymilling (Kil modeli oluşturma) aşamalarından oluşuyor. CAD modellerinin doğruluğu kontrol ediliyor ve gerçek boyutta fiziksel bir model oluşturuluyor. İmalat öncesi tasarım aşamasında; tasarımcılar ve modelciler, fiziksel modeli, ellerini ve gözlerini kullanarak geleneksel yöntemle gözden geçiriyorlar. Üretime yaklaşık iki yıl kala, şekillendirme süreci tamamlanıyor ve aracın yüzey geometrisi nihai onaydan geçiyor.

 

Audi, Ingolstadt (Görsel: Audi)


Audi Forum Ingolstadt (Görsel: Audi)

Class A - Tasarımın Teknolojiyle Buluşması

Class A departmanı, yüzey şekillendirme sürecinin ilk aşamalarında çalışmaya dahil olarak tasarım ve mühendislik arasındaki bağı kuruyor. Bu zorlu süreçte, aracın iç ve dış yüzeyleri milimetrenin yüzde biri hassasiyetinde modellenerek dijital hale getiriliyor. Bir yandan tasarım ekibinden gelen kriterler sağlanmaya çalışılırken bir yandan da diğer departmanların istekleri karşılanıyor. Ortaya çıkan sonuç, çok yüksek kalitede free-form (serbest şekilli) yüzeylerden oluşan bir CAD modeli oluyor. Bu kalitede bir model oluşturmak için çok yüksek hassasiyetle çalışmanın yanında, ciddi bir teknik bilgi birikimi ve aynı zamanda estetik duygusu gerekiyor. Oluşturulan her eğri, kıvrım ve birleşim noktası en yüksek hassasiyet ile yapılmak zorunda. Class A tasarımcısı farklı CAD ortamlarına uyum sağlamalı ve birçok komut ile özelliğe hakim olmalı. Bu kadar zorlu bir iş için sadece bilgi ve tecrübe birikimi yeterli değil; aynı zamanda en kaliteli kontrol cihazlarının da kullanılması şart. İşte bu noktada, Audi tasarımcıları 3Dconnexion CadMouse’u tercih ediyor. CAD uygulamaları için özel geliştirilmiş olan bu Mouse (fare), Audi’nin Strak departmanında yaklaşık 50 kadar iş istasyonunun yanında kullanılıyor.

CadMouse CAD uygulamaları için optimize edilmiştir

Daniel Koller, Audi’de çalışan bir Class A tasarımcısı ve CadMouse’u standart mouselara göre çok konforlu buluyor.

Koller, CadMouse’un ergonomisini çok avantajlı bulduğu gibi, mouse tekerleği ile orta-tuşun birbirinden ayrılmış olmasını da çok başarılı buluyor. “CadMouse’un mükemmel ergonomisi sayesinde bileğim pek zorlanmadığı gibi, parmaklarımı da çok daha rahat kullanıyorum, çünkü ilave bir orta tuşum olduğu için sürekli tekerlek üzerinden kliklemek zorunda değilim” diyen Koller, Class A tasarımlarında ICEM Surf, Alias ve Catia kullanıyor.

Ek orta fare düğmesinin özellikle değerli olduğu kullanım yeri tam da burası. Mouse tekerleği ve orta-tuşun yan yana olması, CATIA parça ağacında gezinmeyi büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Koller'in bu konudaki yorumu: "Masamda aynı anda iki mouse vardı: biri orta tuşu ve kaydırma tekerleği olmayan, diğeri kaydırma tekerleği olan ancak orta tuşu olmayan bir fare. Bunları uygulamaya göre kullandım. CadMouse ile artık her iki fonksiyona da tek farede sahibim, bu da beni ek bir cihaz kullanma zorunluluğundan kurtarıyor”.

Audi Design Center, Ingolstadt (Görsel: Audi)

Yapılandırılabilir radyal menülerle her şey her zaman parmaklarınızın ucunda

CadMouse, mouse tekerleğinin arkasındaki özel bir düğme olan radyal menü düğmesi aracılığıyla erişilen, yazılıma özel ayarlara sahip radyal bir menüye sahip. Ayrıca, sık kullanılan komutlara atanabilen toplam beş adet programlanabilir tuş sunuyor. Çok sayıda uygulamaya özel komut veya özel makro arasından seçim yapılabiliyor. Daniel Koller, günlük çalışmalarında; kendisi için önemli olan ek radyal menüleri ve komutları iki yan başparmak düğmesine atayarak CadMouse'un potansiyelinden tam olarak yararlanıyor: "Başparmak düğmeleri, radyal menüleri kendiniz programlamanızı çok kolay ve rahat hale getiriyor ve düğmelerin atamasını dilediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz” diyor. A sınıf modelleme uzmanı tasarımcı, eğriler ve yüzeyler için "eğriyi değiştir" veya "kontrol noktasını optimize et" gibi sık kullanılan kısayolları içeren menüler oluşturmuş. Toplam 24 farklı komutla günlük işleri için önemli olan tüm işlevlere hızlı ve kolay bir şekilde erişebiliyor. CadMouse'un genişletilmiş fonksiyonları yalnızca CAD'de değil, Office uygulamalarında da kullanım avantajı sağlıyor.

Standart bir fare mi yoksa CadMouse mu?

Standart bir fareden CadMouse'a yeniden ayarlama yapılması sorulduğunda Koller şu yanıtı verdi: "Buna alışmak biraz zaman alır ve bir geçiş sürecidir. Komutları dener, onları yeniden konumlandırır veya kaldırır ve başkalarını eklersiniz. Yaklaşık iki hafta sonra bir tür rutin gelişir. Tüm kısayolların doğru yerlere atanması ve iş akışının optimize edilmesi yaklaşık üç ay sürdü.“

Bay Koller'e göre, CadMouse ile yapılan yoğun çalışma karşılığını veriyor çünkü sonuçta muazzam bir katma değer ortaya çıkıyor: "CadMouse kullanımını içselleştirdiğinizde, fare hareketlerini azalttığınızdan ve bazen hareketlere artık gerek kalmadığından parmaklarınız ve bileğiniz rahatlar. Bazı işlemler için tek bir fare tıklamasına bile gerek kalmaz”.

Sonuç olarak, hantal menüler atlandığı için iş akışı çok daha basit hale geliyor. Bunun yalnızca iş verimliliği üzerinde değil, her şeyden önce sağlığımız ve refahımız üzerinde olumlu bir etkisi var.

Keyifli ve sağlıklı çalışma için gelişmiş ergonomi

Audi tasarımcılarının deneyimlerine göre, özellikle standart bir farenin tekerleğine basıldığında orta parmakta büyük bir gerginlik oluyor ve CAD uygulamalarında birkaç saat çalıştıktan sonra bu durum acı verici hale geliyordu. CadMouse ise parmaklar için önemli bir rahatlama sunuyor çünkü üçüncü fare tuşu sayesinde birçok tıklama için fare tekerleğine gerek kalmıyor. Üstelik ergonomik olarak optimize edilmiş fare, bileğe daha az yük bindirir ve 3Dconnexion CadMouse Pad üzerinde son derece sorunsuz çalışır. Böylece bileğe binen yük en aza indirilir; bu, Audi Class A tasarımcılarının takdir ettiği bir özellik.

Koller'e göre "CadMouse şu ana kadar kullanabildiğim en iyi CAD faresi."

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.